Engelandreis 2018: dag 1

Na een lange tocht zijn we aangekomen in onze stek voor de komende dagen: Burwell House in Cambridgeshire.
 
Sommige mensen waren even verkeerd gereden, wat soms enige stress opeleverde. Maar iedereen heeft op tijd de boot gehaald en wij zijn allen gelukkig veilig op plaats van bestemming gekomen.
 
Morgen hopen wij jullie verslag te kunnen doen van onze avonturen in Ely, en het bezoek aan een Evensong van het beroemde King’s College Choir.

Gisteren is de gloednieuwe musical Morning Blossoms in Theater De Spiegel in Zwolle in première gegaan. 8 van de jongens van Jongenskoor Dalfsen werken mee aan deze musical. De afgelopen twee dagen waren best spannend: Sowieso zijn de jongens niet gewend aan acteren en zingen, maar dat hebben ze de afgelopen maanden met hard werken wel geleerd. En, het resultaat mag er zijn! Met een daverend applaus werden de jongens na afloop onthaald. Het productieteam was supertrots op de jongens!

Demonstratieles basiscursus muziek

Demonstratieles basiscursus muziek
voor jongens vanaf 6 jaar

AMV.jpg wordt weergegeven
Op donderdag 22 januari vindt er een demonstratieles plaats voor de basiscursus muziek. Belangstellenden mogen dan even de sfeer proeven en getuige zijn van hoe er wekelijks gewerkt wordt. Deze les is gratis en geheel vrijblijvend.
De ‘demo-les’ wordt gehouden in de Muziekstudio van docent Henk Ophoff.

Adres: Van Linghenhof 16 te Dalfsen.
Tijd: 18.30 – 19.00 uur.

U wordt met uw zoon hiervoor van harte uitgenodigd!

Inlichtingen:
H. Ophoff
Tel 0529-434029
email: ophoff-h@home.nl

Verslag Engelandreis

(Dit verslag is ook te vinden op onze Facebook pagina)

Na een geweldig en intensief weekend, hier nog even een verslag van ons wel en wee. Door gebrek aan internet, konden we jullie niet op de hoogte houden van onze belevenissen, maar beter laat dan helemaal niet…
Op vrijdag avond kwamen we aan in “onze” jeugdherberg. Nadat de kamerindeling was afgerond konden we allemaal ons bedje (!) opmaken en snel nog even een toespraakje aanhoren van Henk.

image

De volgende ochtend moest er alweer snel worden gerepeteerd, onder het toeziend oog, en meezingende mond van de ouders en medereizigers. Er stond namelijk een aantal hymns op het programma van de Choral Evensong in Rochester, en je kunt daar natuurlijk niet met je kaken op elkaar blijven staan… In de middag snel naar Hythe, waar we het Requiem van Fauré zouden gaan zingen.

IMG_1661

We zijn nog even bij het strand geweest om stenen in de zee te gooien, onder de – zij het wat waterige – middagzon. Na de repetitie mochten we daar ook weer even in de crypte om de schedels en andere botten te aanschouwen!

IMG_1659

Het concert werd goed ontvangen, en we mogen wel zeggen dat de jongens (en de mannen ook hoor!) een geweldige prestatie hebben geleverd onder niet al te geweldige omstandigheden… Chapeau daarvoor!
Snel weer terug naar de jeugdherberg, want de volgende ochtend moesten we al vroeg weer naar Rochester om daar de Mattin (Metten) mee te maken: Een soort Evensong, maar dan ‘s ochtends.

IMG_1662

Onder de prachtige klanken van het orgel en Stanfords Jubilate en Te Deum hebben we kunnen genieten van de prestaties van het Rochester Cathedral Choir. De koster kon het niet laten mij nog even aan te spreken: “Now you know what the competition is…” Ik reageerde prompt: “We will let you smell a poop…”, waarop hij mij niet-begrijpend aanstaarde… Ik heb hem maar gelaten…
We mochten repeteren in het “heilige der heiligen”, de repetitieruimte van het Rochester Cathedral Choir, een ruimte die langs de wanden complete gevuld was met koormuziek en in het midden een vleugel.
Na de repetitie was het tijd om samen met het Rochester Cathedral Choir in de kerk te repeteren. Voor veel bezoekers al aanleiding om eens te komen kijken wat voor prachtige muziek daar ten gehore werd gebracht.

IMG_1671

Aansluitend hebben we de Joint Choral Evensong uitgevoerd, waar we veel goede reacties op kregen, zelfs van de koster!
Snel naar de Jeugdherberg, want er moest weer gegeten worden, waarna we de bonte avond hebben gevierd met het Maffiaspel, een Spooookverhaal (onder kundige begeleiding van Henk, wat heeft die man een muzikaal inzicht!), en gezamenlijk zingen van verschillende liederen. Uitgeteld het bed in, onze laatste avond zat er al weer op.
Maandagmorgen hebben we nog kunnen rodelen van de opbrengst van het concert in Hythe, waarna we zo’n beetje richting de boot konden. Een onstuimige overtocht werd ons voorgeschoteld, maar we zijn veilig aan wal gekomen. De rest van de reis verliep voorspoedig, althans, bij ons wel. We kijken terug op een prachtig weekend (het weer had mooier gekund), we hebben veel geleerd, en hebben het erg gezellig gehad.

Arrived!

imageNa een lange reis zijn we aangekomen in de jeugdherberg. Iedereen is opgetogen, de kamerindeling tot ieders tevredenheid aangepast, met dank aan Anouk en Wilma. Tot onze spijt moeten we constateren dat er geen wifi is, zelfs geen aansluiting voor internet met een pc of laptop…:-(
Enfin, we proberen op deze manier dan toch via de smartphone een update te geven. Iedereen ligt inmiddels op een oor. Morgen meer!

Hythe and Rochester welcome JKD

Rochester Cathedral Choir

In het weekend van 10 tot 13 oktober is het weer zover.

Jongenskoor Dalfsen maakt dan weer een reis naar Engeland.

Op zaterdag 11 oktober gaan we concerteren in de  St Leonards Church in Hythe.

St. Leonard’s Church – Hythe – Kent

Dan wordt het Requiem van G.Fauré uitgevoerd met Berkeley Hill aan het orgel.

Op zondagmorgen 12 oktober zijn we te vinden bij de Mattins (ochtendgebed) in Rochester Cathedral terwijl we die middag een joint Evensong verzorgen met het Rochester Cathedral Choir.

Rochester Cathedral Choir

Another Road to the United Kingdom

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat we met het koor naar Engeland zijn geweest.

Hoog tijd om weer eens terug te gaan. En het wordt een prachtige reis! Met twee mooie concerten.

De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang: De jeugdherberg is geboekt, het programma is in grote lijnen klaar.

Van 10 – 12 oktober zullen we met het hele koor weer afreizen naar Kent, met als belangrijkste stop: Rochester.

In Rochester zullen we op zondag 11 oktober, samen (!) met het Rochester Cathedral Choir een Evensong verzorgen.

Op zaterdag 10 oktober zullen we in Hythe het Requiem van Fauré uitvoeren met Berkeley Hill als organist.

Binnenkort meer nieuws!

The road to England

In oktober 2012 maakte Jongenskoor Dalfsen opnieuw een geslaagde reis naar Engeland. Met optredens in Waltham Abbey en Hythe en een masterclass met Scott Farrell in Rochester.

Van deze trip werd een sfeerverslag gepresenteerd in het Nederlands Dagblad van vrijdag 26 oktober 2012. Redacteur  Wim Houtman reisde mee met het koor en kreeg een canadajacketsoutlet
inside blik in de hele organisatie van het koorweekend.

Lees maar:
‘Jongens, jullie hebben gisteren een topprestatie geleverd. Je mag trots zijn op jezelf en op elkaar.’
Het is zondagochtend en dirigent Henk Ophoff geeft zijn koor een opsteker. De vorige middag hebben ze een evensong gezongen, het avondgebed in een anglicaanse kerk. ’s Ochtends tijdens de repetitie was er nog een hoop te schaven. Veel inzetten waren onzeker. Maar in de dienst – in de oude kloosterkerk in Waltham Abbey, ten noorden van Londen – stáán ze er. Ook in de onderdelen die voor het koor het meest onwennig zijn: de responsies aan het begin en tijdens de voorbeden.
Nu zijn veel jongens best moe. Vrijdag een verre reis en gisteren een lange dag van repeteren en optreden. Toch zitten ze op zondagmorgen zonder morren weer klaar, in de ‘woonkamer’ van het backpackershotel in Canterbury waar het koor verblijft. Aan het programma van gistermiddag
hebben ze vanaf de zomervakantie gewerkt, maar nu gaat het even op z’n Engels: een heel nieuw stuk instuderen en meteen morgen in een dienst uitvoeren.
Ophoff richtte het koor in 1993 op; in juni dit jaar kwam de nieuwste cd uit. Hij kruipt met de jongens helemaal in de Engelse koortraditie – compleet met rode en zwarte toga’s (genaaid door moeders) en sinds kort zelfs witte koorhemden er overheen (een lesproject Canada Goose Women Parka van mbo-studenten).
Een reisje naar Engeland is dus zoiets als voet aan wal zetten in het ‘beloofde land’. Ze gaan er twee keer een evensong zingen en maandagochtend krijgen ze een ‘masterclass’ van Scott Farrell, dirigent
van het kathedraalkoor in Rochester.
Gebruiksaanwijzing
Wat voor jongens zitten er in Nederland op een jongenskoor? Nou, Boaz bijvoorbeeld, die van de muziek van Triggerfinger houdt, ME’er wil worden en ook op voetbal zit. En Matthias, die er tegenaan zit dat hij de baard in de keel krijgt en daarom nu bij de alten zingt. Jorian, een van de
kleinsten, die tijdens de evensong, als ze even niet hoeven te zingen, zijn kin op de leuning van de koorbank legt en vriendelijk de kerk in kijkt. Ben, die naast hem zit en even een duwtje geeft, dat hij recht moet zitten. Dan heb je Job, die ’s zomers aan het strand schelpen zoekt en dan zomaar voor zich uit ‘My soul doth magnify the Lord’ zit te zingen. Jakob, inmiddels uitgegroeid tot bas, die al precies weet welke revolutie in de luchtvaarttechniek hij later wil ontwikkelen. En Erjan, die afgelopen
zomer een solo-cd heeft opgenomen, in de studio bij Henk Ophoff thuis; de plaat is in de regio voor een goed doel verkocht.
Ophoff heeft geleerd om te gaan met de eigenheid van elk van de jongens en de gebruiksaanwijzing die ze soms hebben. En verder zijn het gewoon jongens. Die ’s avonds maar moeilijk tot slapen te bewegen zijn en onderweg op de achterbank steeds aan elkaar zitten te duwen en te plukken.
Eentje vertelt dat hij al een jaar of vijf op het koor zit en de eerste keer dat het koor naar Engeland ging, in 2010, er ook bij was.
‘Dus jij bent al een veteraan’, zeg ik.
‘Met Call of Duty wel’, zegt hij.

Roedel honden
Een jongenskoor heeft zo veel in zich, zegt dirigent Berkeley Hill die zondagavond in Hythe, aan de Engelse zuidkust. Jongens leren er niet alleen zingen, maar ook discipline, samenwerken en je ergens voor inzetten. Maar in Engeland staat de traditie onder druk. ‘Dertig jaar geleden waren er, buiten de kathedralen en koorscholen, zo’n vierhonderd jongenskoren. Nu nog geen zestig.’ Een belangrijke factor in de achteruitgang is het openstellen van veel jongenskoren voor meisjes. ‘Dan is het gauw afgelopen. Jongens gaan zingen dan als een meisjesding zien en haken af.’ Het verschil is: ‘Een groep jongens is net een roedel honden. Ze vormen een team, er geldt een natuurlijke hiërarchie en dat werkt. Bij meisjes gaat dat heel anders. Bovendien hebben die pas
op hun vijftiende of zestiende het krachtige volume dat jongens van twaalf of dertien hebben.’ In Hythe zingen de Dalfser boys hun tweede evensong van het weekend. Het nieuwe stuk dat ze gisteren voor het eerst zagen, een Magnificat en Nunc dimittis van Stanford, komt er goed uit.
Dirigent Hill oogt een beetje als een trieste oude man, zoals hij vooraf door de kerk schuifelt, maar eenmaal in koorkleding dirigeert hij expressief, hij danst erbij en geeft alles aan.

Engelse klank

De volgende dag in Rochester is Scott Farrell nog enthousiaster. ‘Doe maar wat aan de klank’, had Henk Ophoff hem vooraf gevraagd, ‘we zijn tenslotte geen echt Engels koor.’ Maar als Farrell de jongens een stukje laat zingen, vindt hij de klank Engels genoeg. Ze zingen een stukje van de onberijmde Psalm 104 op de Engelse reciterende manier: ‘Beter dan veel koren in Engeland en ook wel dan een paar kathedraalkoren’, vindt Farrell. Hij laat de jongens wat dynamischer en expressiever zingen en vooral de uitspraak, daaraan hoor je dat de jongens uit Dalfsen komen en niet uit Rochester. Dus daar gaat hij een uurtje aan schaven. ‘… and hath exalted the humble and meek’, is een zin uit het Magnificat. Farrell leert hun die k aan het eind stevig neer te zetten, anders klinkt het als ‘the humble and me’. ‘En jullie zingen “exal-tid”, maar het is “-tèd”. Kennen jullie Ted, de film met die sprekende teddybeer? Denk aan de teddybeer!’ De tournee krijgt helemaal een happy end als Farrell voorstelt dat de jongens gauw weer naar Rochester komen. ‘Jullie moeten een evensong zingen in de kathedraal. En dan kunnen jullie in gastgezinnen logeren bij de jongens van ons koor.’ Het beloofde land opent zich.
>> CD Jongenskoor Dalfsen in concert o.l.v. Henk Ophoff; Arjan de Jonge, orgel, Henk Ophoff, Zornitza van Leusen-Botéva en Gerrit Hoving, piano.

Werken van Schubert, Stainer, Rutter, Goodall (o.a. de ‘tune’ van Mr Bean), Fauré, Eric Clapton.
B&A Audio, C14663

CD ‘Jongenskoor Dalfsen in concert’ nu te koop!!!

De nieuwe cd van Jongenskoor Dalfsen is uit!

Te bestellen bij bestuurslid Wilma Schaapman, Heideanjer 21 in Dalfsen (kan ook per mail: sponsoring@jongenskoordalfsen.nl)

of bij

– BP Rondweg, Dalfsen
– Plantage Books&more, Dalfsen
– Boekhandel De Blijde Boodschap, Nieuwleusen

Prijs € 7,50

 1. Now let us all praise – G. Young (1919-1998)
 2. The Lord is my shepherd (ps. 23) – H. Goodall (1934)
 3. A cradle song – R. Corp (1951)
 4. O my God (solo:Bram Uitslag en Erjan van der Velde)- J. Reynolds 1770)
 5. Love divine, all love excelling – J. Stainer (1840-1901) / arr. H.Ophoff
 6. In Paradisum – G. Fauré (1845-1924)
 7. Ave Maria (solo: Erjan van der Velde) – Fr. Schubert (1797-1828)
 8. The Lord bless you and keep you – J. Rutter (1945)
 9. Father, hear the prayer we offer – English traditional melody / R.Vaughan Williams
 10. Ave verum – W.A. Mozart  (1756-1791)
 11. Jubilate Deo (ps. 100) – CH. Macpherson (1870–1927)
 12. Morning has broken – traditional Gaelic tune / arr. H. Ophoff
 13. Danny boy- traditional Irish tune / arr. H. Ophoff
 14. Tears in Heaven (solo: Wouter Homans) – E. Clapton/ arr. R.J. Drost en H. Ophoff
 15. In every little seashell – W. Lutoslawski (1913-1994)
 16. Edelweiss (solo:Bram Uitslag en Erjan van der Velde) – Rodgers and Hammerstein/ arr. H.Ophoff
 17. Be thou my vision (solo: Ryan Korterink) – B. Chilcott (1955)
 18. Ecce homo (mr. Bean) – H. Goodall (1934)

 

 

Uitvoerenden:

Jongenskoor Dalfsen

Henk Ophoff                                    – koorleider

Arjan de Jonge                               – orgel

Zoe van Leussen-Botevà             – piano

Gerrit Hoving                                    – piano